Nachtraaf krijgt verzamelwaarde

Om de fans van Nachtraaf Tripel-Blond extra te verwennen, werd recent een speciale versie in grotere flessen (75cl) gebotteld. Deze exclusieve botteling, die losstaat van de andere Nachtraven, wordt in oplage beperkt tot slechts 500 genummerde flessen.

Om het unieke karakter van deze versie nog meer in de verf te zetten, wordt het etiket aangepast. De bekende vogel op zijn tak wordt door een bekende creatieveling aangepakt. Voor de allereerste jaargang 2020, werd niemand minder dan de bekende kunstenaar-illustrator-striptekenaar Jan Bosschaert bereid gevonden om met het etiket aan de slag te gaan. In zijn eigen typische stijl: tegelijk sympathiek en een tikkeltje ondeugend. Een omschrijving die perfect bij een goeie Nachtraaf past.

Elke fles heeft een uniek nummer op het etiket, en zit verpakt in een luxe kokerdoos. Daarenboven werd aan elke doos een luxe-A3-reproductie van het schilderij toegevoegd. De flessen worden rond half november in alle bekende Nachtraafverkooppunten verwacht. Zolang de voorraad strekt, uiteraard...

Bier met Ballen

Sinds 22 september heeft Diksmuide nu ook zijn eigen bierbitterballen. Deze werden op de voorbije landbouwdag voorgesteld door slager Steven Vanacker van slagerij Nautilus. Diksmuide heeft enerzijds zijn bieren Nachtraaf en Drie Mussenbier en anderzijds het natuurlijk varkensvlees van Bien Acquis. Steven Vanacker combineert nu het beste van twee werelden in een nieuw product : de Diksmuidse bierbitterballen die Diksmuide op het domein IJzerboomgaard voor het eerst kon proeven.

“Het idee is ontstaan toen een klant een grote bestelling artisanale bitterballen bestelde voor zijn foodtrucks”, zo vernemen we van slager Steven Vanacker. “Om er een eigen ‘touch’ aan te geven, hebben we het recept ontwikkeld met lokaal bier”, zo vervolgt hij. Een eerste soort bitterbal creëerde hij met rundsvlees uit Passendale dat hij bereidt met de Nachtraaf Quadrupel-Donker, een bier dat recent nog tot derde beste bier verkozen werd op het Bierfestival van Hamme en dat voor de slager van Nautilus uit de IJzerlaan alvast geen geheimen meer heeft vermits Steven Vanacker er eind vorig jaar al een Nachtraafpaté mee heeft gelanceerd.

Daarnaast kwam er ook een tweede variant die met varkensvlees van het Diksmuidse Bien Acquis wordt gemaakt. Hiervoor klopte hij dan weer aan bij zijn overbuur Bruno Lootens van De Centrale in de IJzerlaan. Daar vond hij het Drie Mussenbier dat al enkele jaren een begrip is in het Diksmuidse streekbierenlandschap. Aanvankelijk gebrouwen als een zusterbier van het Arabier van De Dolle Brouwers uit Esen is het sinds kort geherlanceerd volgens een recept van Papegaai’s Adam Verstraete. Beide soorten bitterballen zijn te koop in slagerij Nautilus in de IJzerlaan.

Nachtraaf haalt prestigieuze award binnen

Nachtraafbrouwers is in de prijzen gevallen op het internationaal bierfestival in Wieze. Daar werd het bekroond met de Innovation Award. In het juryrapport prees de jury de blijvende inzet van Nachtraaf om naast de bieren ook veel aandacht te schenken aan de beleving rond het bier. Zo verbouwde men een oude caravan tot een rijdende bar in foodtruck-stijl die tot “nachtravan” werd gedoopt en recent was er ook de lancering van Nachtraafpaté. Verder is er op vandaag al groeiende aandacht voor “foodpairing”.

“De link tussen voeding en bier groeit bij culinaire liefhebbers”, zo vernemen we van Nachtraaf Lieven Onraedt. “Afgelopen zomer hebben we op Westhoek Lekkers in Poperinge een verrassend dessert helpen maken door onze Quadrupel te combineren met praliné-ijs en brésiliennenootjes. En op onze facebookpgina verschijnen ook geregeld verrassende recepten waarin de bieren worden verwerkt. Ook de link met muziek werd ondertussen gelegd met de Nachtraaf Roots&Bluesrally in Gistel, die enkele weken geleden haar finale had.” En Lieven Onraedt vervolgt : “Waar het winnen van deze Award de inzet op bierbeleving van de Nachtraafbrouwers duidelijk in de verf zet, blijft de kwaliteit en de smaak van de bieren altijd de essentie van het merk.”

Op hetzelfde festival, waar 41 brouwerijen en bierfirma’s aanwezig waren en zo’n 150 bieren konden worden geproefd, plaatste het aanwezige publiek 2 Nachtraven in de top 10. En op de bekende rating-app “Untappd” scoren ze gemiddeld 3,5 tot 4 op 5.